Blog

Az élelmiszerek tartósítása

Az élelmiszerek tartósítása

Különböző tartósító eljárások hatása az élelmiszerekre és a mikroorganizmusok élettevékenységére

A tartósító eljárások olyan módszerek, melyek az élelmiszerek romlását megakadályozzák és hosszabb eltarthatóságot biztosítanak.

Tovább olvasom
Magyar Élelmiszerkönyv

Magyar Élelmiszerkönyv

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszer-minőségi, élelmiszer-jelölési és élelmiszer-biztonsági kötelező előírások gyűjteménye.

Tovább olvasom
Étrend-kiegészítők

Étrend-kiegészítők

Az emberek az étrend-kiegészítőkkel pótolni kívánják szervezetükben a hiányzó tápanyagokat, gondoskodni szeretnének arról, hogy bizonyos tápanyagokból elegendő mennyiséghez jussanak, vagy bizonyos élettani funkciók javítására törekednek.

Tovább olvasom
Az üzemi takarítás ellenőrzés fontossága

Az üzemi takarítás ellenőrzés fontossága

A takarítás a mikrobiológiai, fizikai és kémiai veszélyek elhárításában játszik nagy szerepet. Ugyanakkor a nem megfelelő alkalmazása akár szennyezés forrása is lehet, ezért nagyon fontosak a hatékonyságot ellenőrző módszerek.

Gondoljunk csak egy vegyszer nem megfelelő öblítésére. Általában pH tesztcsíkkal azonosítható a takarítás során használt vegyszer jelenléte vagy megfelelő eltávolítása az öblített felületen.

Tovább olvasom
Tejcukorérzékenység

Tejcukorérzékenység

A tejcukorérzékenység avagy laktózintolerancia olyan táplálkozási probléma, amely során a szervezet nem tudja elbontani a tejből ill. tejösszetevőkből készült élelmiszerekben lévő, a diszacharidok csoportjába tartozó tejcukrot (=laktózt) glükózzá és galaktózzá (=egyszerű cukrok).

Tovább olvasom
Ökológiai termékek jelölése

Ökológiai termékek jelölése

Ökológiai (előrecsomagolt) élelmiszerek címkézése

Jóllehet, maga a bio gazdálkodás a legrégebbi mezőgazdasági termelési forma, napjainkban, az előretörő egészségtudatosság jegyében egyre népszerűbbé vált az ’ökológiai’ vagy ’bio’ élelmiszerek fogyasztása. De mik is azok az ökológiai/bio termékek?

Tovább olvasom
AKRILAMID AZ ÉLELMISZEREKBEN

AKRILAMID AZ ÉLELMISZEREKBEN

Az akrilamid kristályos szerves vegyület, mely szagtalan szilárd anyag, vízben és számos szerves oldószerben is oldódik. Főbb ipari felhasználása a polimerek gyártása. Karcinogén, azaz rákkeltő és bőrirritáló hatását már az 1950-es években felismerték, emiatt a jelentős mennyiséget felhasználó üzemekre szigorú munkaegészségügyi előírások vonatkoznak.

Tovább olvasom
Élelmiszerpazarlás

Élelmiszerpazarlás

Az élelmiszer pazarlás globális probléma, a Föld minden kontinensén létező jelenség, ugyanakkor okai eltérőek. A világ fejletlen és fejlődő országaiban az ellátási lánc korábbi szakaszaiban, mint például a termelés, gyártás, feldolgozás során keletkezik...

Tovább olvasom
ELŐRECSOMAGOLT HALÁSZATI ÉS AKVAKULTÚRA-TERMÉKEK KÖTELEZŐ JELÖLÉSI ELEMEIRŐL

ELŐRECSOMAGOLT HALÁSZATI ÉS AKVAKULTÚRA-TERMÉKEK KÖTELEZŐ JELÖLÉSI ELEMEIRŐL

Az élelmiszerek címkéjén számos információ található, melyek egy része kötelező. A jelölési elemek feltüntetése a fogyasztók megfelelő tájékoztatásán túl a termék nyomonkövethetőségét és az élelmiszerbiztonságot is szolgálja. Gondoljunk például a tárolási utasításra egy fagyasztott vagy hűtött termék esetében, amelynek betartásával ...

Tovább olvasom