Blog

Ökológiai termékek jelölése

Ökológiai termékek jelölése

Ökológiai (előrecsomagolt) élelmiszerek címkézése  

 Jóllehet, maga a bio gazdálkodás a legrégebbi mezőgazdasági termelési forma, napjainkban, az előretörő egészségtudatosság jegyében egyre népszerűbbé vált az ’ökológiai’ vagy ’bio’ élelmiszerek fogyasztása. De mik is azok az ökológiai/bio termékek?

Ehhez két fogalmat kell tisztáznunk.

ökológiai termelés: az Európai Parlament és Tanács (EU) 2018/848 „rendeletnek megfelelő termelési módszerek használata az előállítás, az elkészítés és a forgalmazás valamennyi szakaszában, a 10. cikkben említett átállási időszak alatt is;”
„ökológiai termék”: a fenti rendelet 10. cikkben említett átállási időszak alatt előállított terméktől eltérő, ökológiai termelésből származó termék. A vadon élő állatok vadászatából vagy halászatából származó termékek nem tekinthetők ökológiai termékeknek;”
Az ökológiai tanúsítvány megszerzése szigorú szabályozáshoz és ellenőrzéshez kötött, mind a termelés (növénytermesztés, állattartás- és tenyésztés, akvakultúra), a feldolgozás, a tárolás és forgalmazás (raktározás, szállítás, kereskedelem) területén is.

A gazdasági szereplőknek be kell tartani a rendelet általános termelési szabályait. A mezőgazdasági üzem egészét a rendelet ökológiai termelésre vonatkozó előírásainak megfelelően kell üzemeltetni (ökológiai, átállási és nem ökológiai egységek elkülönítése). Az 1107/2009/EK rendelet 2. cikkének (3) bekezdésében felsorolt védőanyagok, kölcsönhatás-fokozók és segédanyagok növényvédő szerek összetevőjeként, ill. növényvédő szerekhez kevert hatásjavítók ökológiai termelésben való felhasználása megengedett, feltéve, hogy azokat az említett rendeletnek megfelelően engedélyezték. Tilos ionizáló sugárzást használni, ill. tilos az állatok klónozása és a mesterségesen létrehozott poliploid állatok tenyésztése. Szigorúan tiltott GMO-k (=génmódosított szervezetek), és GMO-kból vagy azok felhasználásával előállított termékek felhasználása élelmiszerben és takarmányban, illetve élelmiszer, takarmány, technológiai segédanyag, növényvédőszer, trágya, talajjavító szer, növényi szaporítóanyag, mikroorganizmus vagy állat gyanánt.

Az előírásoknak megfelelően termelt, előállított és forgalmazott  ökológiai termékek tanúsítását az arra jogosult ellenőrző és tanúsító szervek végzik. Hazánkban jelenleg két, a NébiH által elismert tanúsító szervezet működik: a Biokontroll Hungária Kft. (HU-ÖKO-01), valamint a Bio Garancia Kft. HU-ÖKO-02).

Egy termék akkor tekintendő ökológiai termelésre utaló kifejezéssel megjelöltnek, ha jelölésén, reklámanyagaiban vagy kereskedelmi okmányaiban a terméket, annak az előállításához használt összetevőit vagy takarmány-alapanyagait olyan kifejezésekkel írják le, amelyek a vásárló számára azt sugallják, hogy a terméket, az összetevőket vagy a takarmány-alapanyagokat a 2018/848/EU rendelettel összhangban állították elő. Engedélyezett kifejezések: ökológiai, öko, bio, organikus (és szinonímáik).

Ezen kifejezések a) mind a kereskedelmi megnevezésben, mind az összetevők között feltüntethető, feltéve, ha a termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek min. 95%-a ökológiai termelésből származik (Pl. Bio tökmagolaj – Összetevők: bio tökmagolaj*. *ökológiai gazdálkodásból).

b) Kizárólag az összetevők között tüntethető fel: ha a termék mezőgazdasági eredetű összetevőinek kevesebb mint 95 %-a ökológiai összetevő, feltéve, hogy azok az összetevők megfelelnek a  2018/848/EU  sz. rendeletben meghatározott termelési szabályoknak (Pl. Cérnametélt 8 tojásos száraztészta – Összetevők: bio búzaliszt*, tyúktojás. *ökológiai gazdálkodásból).

c) a kereskedelmi megnevezésben és az összetevők felsorolásában, feltéve, ha a fő összetevő halászati vagy vadászati termék, minden egyéb mezőgazdasági eredetű összetevője ökológiai (pl Bio füstölt, boros makréla – Összetevők: közönséges makréla* (Scomber scombrus), fekete bors*, füst. *ökológiai gazdálkodásból).

Bio élelmiszerek kötelező jelölési elemei:

Fel kell tüntetni a jelölésen a legutóbbi termelési vagy elkészítési műveletet végző gazdasági szereplőt felügyelő ellenőrző hatóság vagy ellenőrző szervezet kódszámát (pl. HU-ÖKO-02);
Előrecsomagolt élelmiszerek esetében az Európai Unió ökológiai termelés jelölésére szolgáló logót (2018/848/EU  sz. rendelet, V. melléklet). A logó használata az Unióban előállított, nem előrecsomagolt, ill. harmadik országból importált termékek esetén önkéntes.
A terméket alkotó mezőgazdasági nyersanyagok termelési helye, a logóéval azonos mezőben, az alábbi kifejezések egyikével:
1. „EU-mezőgazdaság”, amennyiben a mezőgazdasági nyersanyagot az Unióban állították elő;

2. „nem EU-mezőgazdaság”, amennyiben a mezőgazdasági nyersanyagot harmadik országban állították elő;

3. „EU-/nem EU-mezőgazdaság”, amennyiben a mezőgazdasági nyersanyagok egy részét az Unióban, más részét harmadik országban állították elő.

A „mezőgazdaság” szó helyett adott esetben „akvakultúra” is állhat, valamint az „EU” és „nem EU” szavak felválthatók vagy kiegészíthetők egy ország nevével (pl Görögország) vagy egy ország és egy régió nevével, ha a terméket alkotó valamennyi mezőgazdasági nyersanyagot abban az országban vagy adott esetben abban a régióban állították elő. Az „EU” vagy „nem EU” szavak nem szerepelhetnek a termék megnevezésénél feltűnőbb színnel, mérettel vagy betűtípussal.

Előrecsomagolt bio élelmiszerek esetében további kötelező jelölési elemek, a fogyasztók tájékoztatásáról szóló 1169/2011/ EU sz. rendelet 9. cikke alapján:

a, az élelmiszer neve, b) összetevők felsorolása, c) allergének jelölése az összetevők között, d) bizonyos összetevők vagy összetevőcsoportok mennyisége (pl. terméknévben megjelenő összetevő mennyisége), e) nettó mennyiség (tömeg vagy térfogategység), f) minőségmegőrzési idő/fogyaszthatóság, g) tárolási feltételek (pl -18°C alatti tárolás), h) felelős élelmiszer-vállalkozás neve, címe (gyártó, vagy forgalmazó), i) tápértékjelölés, j) felhasználási útmutató (ha szükséges), k) az 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok esetében a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban.

Védőgázas csomagolás esetén utalni kell ezen tényre.

A jelölésen vagy a reklámozásban továbbá nem alkalmazhatók olyan kifejezések – beleértve a védjegyekben vagy a vállalatnevekben használt kifejezéseket is – vagy gyakorlatok, amelyek megtéveszthetik a fogyasztót vagy a felhasználót, azt sugallva, hogy a termék vagy annak összetevői különleges tulajdonsággal (pl. fogyasztó, gyógyító stb) bírnak.

 

Forrás:

Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2018/848 RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1107/2009/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE

34/2013. (V.14.) VM rendelet (hazai rendelet)

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.