Blog

Tejcukorérzékenység

Tejcukorérzékenység

Tejcukorérzékenység 

A tejcukorérzékenység avagy laktózintolerancia olyan táplálkozási probléma, amely során a szervezet nem tudja elbontani a tejből ill. tejösszetevőkből készült élelmiszerekben lévő, a diszacharidok csoportjába tartozó tejcukrot (=laktózt) glükózzá és galaktózzá (=egyszerű cukrok).

 

 

 

1. kép: A tejcukor hasítása D-glükózzá és D-galaktózzá Forrás: https://ppjoghurt.hu/tejallergia-es-erzekenyseg/laktoz/

A tejcukorérzékenység, a közhiedelmekkel ellentétben, nem allergiás (= a tej fehérjéivel szembeni kóros immunválaszt adó) megbetegedés, hanem A) primer oknál fogva genetikai eredetű (veleszületett laktáz enzim[1] teljes hiánya vagy az idő előrehaladtával egyre csökkenő, végül megszűnő laktáz enzim aktivitása) táplálkozási zavar, vagy B) más betegségek következtében kialakuló megbetegedés, ún. szekunder laktózintolerancia. Utóbbit előidézheti például egy csecsemőkori vékonybélprobléma, paraziták, hasmenés, kemoterápia vagy egyéb környezeti hatások vagy antibiotikumos kezelés is.

Laktáz enzim hiányában vagy elégtelen működése esetén a tejcukor nem képes közvetlenül a vékonybél falán keresztül felszívódni, hanem - emésztetlenül – továbbhalad a vastagbélbe. A vastagbélben jelenlévő bélbaktériumok már képesek feldolgozni a laktózt, de nem lebontják azt, ahogy az a vékonybélben történik laktáz enzim hatására, hanem erjesztik a tejcukrot. Az erjesztés hatására nagy mennyiségű gáz (hidrogén, szén-dioxid és metán keveréke) keletkezik, amely a puffadásért és a többi bél- és gyomorproblémáért (hányinger, hányás, hasi diszkomfortérzés, görcs stb) felelős. A fel nem dolgozott cukrok és az erjedés során keletkező anyagok növelik a végbélben uralkodó ozmotikus nyomást. Emiatt nagyobb mennyiségű folyadék kerül a belekbe, a széklet felhígul, és hasmenés lép fel.

 

 

 

 

 

2. kép. Laktóz emésztése Forrás: https://foodandwine.hu/2016/09/08/laktozerzekenyseg-amit-a-laktozerzekenysegrol-jo-tudni/

Fontos tudni, hogy a tej és tejtermékek jelentős mennyiségben tartalmaznak kalciumot, fehérjét és vitaminokat mint pl. az A-, B12-, és a D-vitamin. A laktóz fontos szerepet játszik számos ásványi anyag, köztük a magnézium és a cink felszívódásában. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek az egészséges és erős csontozat fenntartásához. A tejcukorérzékenységben szenvedő egyéneknél, amennyiben nem pótolják más forrásból (pl. étrend-kiegészítők, gyógyszerek formájában) a hiányzó ásványi anyagokat és vitaminokat, jelentősen megnő a kockázata további megbetegedések kialakulásának, mint például csökkent csontsűrűség, csontritkulás (idősebb korban) vagy tápanyaghiány és abból adódó kóros súlycsökkenés (főleg gyermekeknél).

A tejcukorérzékenység kezelés lépései:

1. diagnózis felállítás

2. egyénre szabott étrend összeállítása dietetikussal konzultálva, hogy a már kialakult tápanyag hiányos állapotot is megszüntessük

3. a hasmenés okozta károsodott bélflóra helyreállítása ún. kor specifikus bélflóra helyre állító készítményekkel

4. laktózmentes termékek megismerése

5. szájon keresztül szedhető laktáz enzim alkalmazása

A tejcukor felszívódási zavarát többféle módszerrel diagnosztizálják.

1, Hidrogén kilégzési teszt: Magas laktóztartalmú italok fogyasztása után többször megmérik a páciens kilélegzett levegőjének a hidrogén koncentrációját. A módszer alapját az képezi, hogy hidrogén gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése (fermentációja) révén keletkezik. Leggyakoribb laktózintoleranciás vizsgálat.

2, Tejcukorérzékenység megállapítása széklet savasságának mérésével. Csecsemők és kisgyermekeknél alkalmazzák. A laktóz felszívódási problémáját a széklet tejsav, glükóz, továbbá zsírsavak jelenléte jelzi.

3, Ritkán alkalmazott eljárások:

- Laktózintolerancia vizsgálata vékonybél biopsziás mintavételezésével,

- 14C izotóppal jelzett szén-dioxid kilégzés vizsgálata és/vagy a 14C izotóppal jelzett glükóz mérése a vérszérumban,

- Genetikai laktóz-intolerancia vizsgálat (elsősorban szájnyálkahártyából).

A tejet vagy tejszármazékot tartalmazó termékeknél többnyire csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy nem tartalmaznak laktózt, ha a “laktózmentes” vagy „csökkentett tejcukortartalmú” jelzővel illetik. A termék laktózmentességet ugyanis a termékért felelős vállalkozásnak laboratóriumi vizsgálattal igazolnia kell!

A magyar szabvány (MSZ 1382-1:1987) szerint tejcukormentes (laktózmentes) az az élelmiszer, amelynek a tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 g/100 g, folyadékoknál 0,1 g/100 cm³.

Élelmiszerek címkéjén a laktóztartalmú összetevőket (pl. tej, tejsavó stb) kiemeléssel (félkövér, aláhúzott stb. betűtípus) kell ellátni a 1169/2011/EU rendelet értelmében. A laktózmentes tejtermék maradék laktóztartalmát a következők szerint kell feltüntetni a termék jelölésén: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”.

Forrás:

dr. Gasztonyi K, dr. Lásztity Radomir.: Élelmiszer-kémia 1, 2. változatlan kiadás, Mezőgazda Kiadó, (1992)

Weboldal:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lactose-intolerance

https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/

https://foodandwine.hu/2016/09/08/laktozerzekenyseg-amit-a-laktozerzekenysegrol-jo-tudni/

https://laktozerzekeny.hu/tag/nebih/

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú előírása a tejtermékekről


[1] Laktáz vagy β-galakozidáz: A tejcukor glükózzá és galaktózzá történő hasításáért felelős enzim.

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.