Blog

Étrend-kiegészítők

Étrend-kiegészítők

Az emberek az étrend-kiegészítőkkel pótolni kívánják szervezetükben a hiányzó tápanyagokat, gondoskodni szeretnének arról, hogy bizonyos tápanyagokból elegendő mennyiséghez jussanak, vagy bizonyos élettani funkciók javítására törekednek.

Mi minősül étrend-kiegészítőnek?

Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Megjelenési formájuk lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port/szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla, csepegtetős üveg, vagy más hasonló forma, amely por illetve folyadék kis mennyiségben történő adagolására alkalmas.

Az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet értelmében tápanyagok alatt vitaminok, vagy ásványi anyagok értendők. Országunk területén csak az említett rendelet előírásainak megfelelő étrend-kiegészítő hozható forgalomba, a végső fogyasztó számára kizárólag előre csomagolt formában.

Mi nem minősül étrend-kiegészítőnek?

Az étrend-kiegészítők nem keverendők össze a normál közfogyasztás céljára szánt, vagy a specifikus csoportoknak szánt élelmiszerek egyik csoportjával sem. A megkülönböztetést elősegítő kiemelt elemek pl. a „kis mennyiség” és a „koncentrált forma”. Nem tekinthetők étrend-kiegészítőknek a külön jogszabállyal szabályozott bizonyos élelmiszer-csoportok pl. a napi egy-két étkezést, vagy a teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek sem.

Címkézési követelmények

Az étrend-kiegészítőknek meg kell felelniük az általános élelmiszer-címkézési szabályoknak, valamint fel kell tüntetni rajtuk:

  • a termék ajánlott napi fogyasztási mennyiségét;
  • figyelmeztetést, hogy a fogyasztó ne vegyen be az ajánlott napi adagnál többet;
  • nyilatkozatot arról, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást;
  • figyelmeztetést arra, hogy a termékeket kisgyermekektől elzárva kell tárolni.

Az étrend-kiegészítők címkézésén, csomagolásán vagy reklámján tilos olyan állításokat feltüntetni, miszerint a termék alkalmas betegségek megelőzésére, kezelésére vagy gyógyítására.

Az OGYÉI honlapján a bejelentett és a forgalomba hozataltól eltiltott termékek listája egy-egy táblázatban megtalálható:

https://ogyei.gov.hu/ETREND_LISTA/

Mit jelöl az étrend-kiegészítőkön található OGYÉI-szám?

Az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint a kozmetikumok korábbi jogszabályokban rögzített engedélyezése 2004. május elsejével megszűnt. A jelenleg érvényes jogszabályok alapján a felsorolt termékek csomagolásán engedélyszám nem tüntethető fel.

A 2004. május elseje után tehát a bejelentés-köteles élelmiszerek (étrend-kiegészítők, anyatej- helyettesítő, valamint speciális gyógyászati célra szánt tápszerek/élelmiszerek) nyilvántartásba vételéről az OGYÉI igazolást, 2018. január 1-től pedig határozatot ad ki, melyen az iktatószám mellett a nyilvántartásba vétel sorszáma (notifikációs szám) található. E szám használata a termékek címkéjén nem kötelező, de nem is tiltott, azonban nem azonos a 2004. előtt kiadott engedélyszámmal. Így a nyilvántartásba vétel sorszámát OGYÉI engedélyszámként kommunikálni vagy akként feltüntetni a termék csomagolásán, jogszerűtlen és megtévesztő. 

Fogyasztási szokások

A NÉBIH 2020 decemberében útjára indított egy felmérést, mely a magyar lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos jelenlegi ismereteinek feltérképezésére irányult.

A válaszadók 70%-a nő volt és legtöbbjük a 40-59 év közötti korcsoportba tartozott. Ők azok, akik jellemzően a családi bevásárlásokért felelősek, ennek révén a családtagok egészségének megőrzésében is nagy szerepet vállalnak. A kitöltők csaknem 50%-a a fővárost jelölte meg lakóhelyként és 66% rendelkezett főiskolai/egyetemi végzettséggel. A válaszadók 85%-a napi rendszerességgel szed étrend-kiegészítőket, 6%-uk havonta néhányszor, a többi válaszadó 2-3 havonta kúraszerűen vagy egy-két alkalommal fogyasztja a készítményeket.

A válaszokból egyértelműen kitűnik, hogy a fogyasztók a legnagyobb arányban (95%) vitaminokat, multivitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztanak, majd ezt követik (51%) az egyéb immunerősítő, egészségvédő termékek (pl. Omega 3,6). Viszonylag sokan (40%) szednek gyógynövénykivonatokat, ízület vagy csontvédő termékeket. 14% fogyaszt nyugtató, stresszcsökkentő készítményt és átlag 10% szed méregtelenítő, fogyást, illetve izomtömegnövelést elősegítő, valamint sportteljesítményt vagy szépségfokozó termékeket.

Általánosságban elmondható, hogy bár a fogyasztók többsége tudja, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása veszélyeket rejthet magában, sem annak alkalmazási körével, sem valós élettani hatásaival nincsenek tisztában.

Az uniós csatlakozás óta a gyakorlat tehát az, hogy az étrend-kiegészítő forgalomba kerülése előtt senki nem ellenőrzi, hogy az mit tartalmaz. Kellő óvatossággal járjunk el az interneten, csomagküldő kereskedelem útján valamint termékbemutatókon megvásárlásra felkínált étrend-kiegészítő készítmények, csodaszerként hirdetett termékek esetében. Csak ismert eredetű, magyar nyelvű címkével ellátott terméket vásároljunk.

 

A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) kiemelt feladatának tekinti, hogy Magyarországon a kiváló minőségű és megbízható (tanúsított) étrend-kiegészítő készítmények, valamint az étrend-kiegészítő készítményekkel azonos formában megjelenő, hasonló funkciójú speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerek gyártása és forgalmazása valósuljon meg, illetve ehhez kapcsolódóan fontosnak tartja, hogy felhívja a fogyasztók és a termékek ajánlásával értékesítésével foglalkozó szakemberek figyelmét ezekre a termékekre. Ennek érdekében kidolgozta a ”MÉKISZ Tanúsított Minőség” védjegy elnyerésének terméktanúsítási rendszerét.

A ”MÉKISZ Tanúsított Minőség” védjeggyel ellátott termékek minősége és megbízhatósága az azonos vagy hasonló termékek kínálatában lényegesen jobban garantált. A tanúsító védjegy használati jog elnyerését a Magyarországon forgalmazott termékek előállítói és/vagy forgalmazói kezdeményezhetik a MÉKISZ-nél.

Források:

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.