Blog

Magyar Élelmiszerkönyv

Magyar Élelmiszerkönyv

Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszer-minőségi, élelmiszer-jelölési és élelmiszer-biztonsági kötelező előírások gyűjteménye.  A Magyar Élelmiszerkönyv előírásait és irányelveit a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság dolgozza ki.

A Magyar Élelmiszerkönyv tartalma, felépítése:

I. kötet: (bizonyos területek kivételével) az Európai Unió irányelveinek átvételével készült előírások és nemzeti termékelőírások. Kötelező előírásait az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény hatálya alá tartozó, Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszerekre, továbbá az élelmiszerekkel kapcsolatos tevékenységekre kell alkalmazni.

II. kötet: a nemzetközi szervezetek ajánlásai és a hazai adottságok figyelembevételével készült ajánlott irányelvek;

III. kötet (Hivatalos Élelmiszer-vizsgálati Módszergyűjtemény): az Európai Unió irányelveinek átvételével készült vizsgálatimódszer-előírások, továbbá ajánlott magyar nemzeti szabványok (MSZ), illetve ajánlott vizsgálatimódszer-irányelvek.

A Magyar Élelmiszerkönyvben számos, mindennapi élelmiszerünkre vonatkozó előírást megtalálhatunk. Az I. kötetben szereplő előírások az általános rendelkezéseken kívül konkrét termékcsoportokat határoznak meg a felhasználható összetevőkkel, minőségi követelményekkel, és jelölési elemekkel.

A teljesség igénye nélkül ilyen előírások léteznek a sütőipari termékekre (pl. császárzsemle, fonott kalács, kenyérfélék, stb.), hagyományőrző cukrászati termékekre (pl. Dobostorta, Rigójancsi, Franciakrémes); kakaó- és csokoládétermékekre (tejcsokoládé, étcsokoládé, fehér csokoládé, stb.), babapiskótára, kekszekre, tejtermékekre (tejföl, túró, sajtok, joghurt, tejkészítmények, stb.), a mézre, gyümölcsdzsemre vagy éppen a kávé- és cikóriakivonatokra.

A II. kötet, irányelvek között találjuk:

  • a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott termékeket,
  • a növényi részekből előállított élelmiszereket (malomipari termékek, fűszerpaprika-őrlemények, étolajok, kávé- és kávékészítmények, pótkávé; egyes cukortermékek)
  • a fő összetevőjében feldolgozott növényi részekből előállított élelmiszereket (száraztészták, édesipari termékek),
  • a fő összetevőjében állati eredetű termékből előállított élelmiszereket (jégkrémek),
  • a tartósított termékeket (hőkezeléssel és vízelvonással tartósított termékek, savanyúságok és egyes gyorsfagyasztott termékek)
  • és bizonyos szeszesitalokat (gyümölcsborok és gyümölcsbor alapú alkoholos italok, sör).

A Magyar Élelmiszerkönyv kötetei az alábbi linken találhatóak meg:

https://elelmiszerlanc.kormany.hu/magyar-elelmiszerkonyv

Források:

Szólj hozzá Te is!

Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.