
Különböző tartósító eljárások hatása az élelmiszerekre és a mikroorganizmusok élettevékenységére
A tartósító eljárások olyan módszerek, melyek az élelmiszerek romlását megakadályozzák és hosszabb eltarthatóságot biztosítanak.

A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) az egyes élelmiszerekre, illetve az élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők egyes csoportjaira vonatkozó élelmiszer-minőségi, élelmiszer-jelölési és élelmiszer-biztonsági kötelező előírások gyűjteménye.

Az emberek az étrend-kiegészítőkkel pótolni kívánják szervezetükben a hiányzó tápanyagokat, gondoskodni szeretnének arról, hogy bizonyos tápanyagokból elegendő mennyiséghez jussanak, vagy bizonyos élettani funkciók javítására törekednek.

A takarítás a mikrobiológiai, fizikai és kémiai veszélyek elhárításában játszik nagy szerepet. Ugyanakkor a nem megfelelő alkalmazása akár szennyezés forrása is lehet, ezért nagyon fontosak a hatékonyságot ellenőrző módszerek.
Gondoljunk csak egy vegyszer nem megfelelő öblítésére. Általában pH tesztcsíkkal azonosítható a takarítás során használt vegyszer jelenléte vagy megfelelő eltávolítása az öblített felületen.

A tejcukorérzékenység avagy laktózintolerancia olyan táplálkozási probléma, amely során a szervezet nem tudja elbontani a tejből ill. tejösszetevőkből készült élelmiszerekben lévő, a diszacharidok csoportjába tartozó tejcukrot (=laktózt) glükózzá és galaktózzá (=egyszerű cukrok).

Ökológiai (előrecsomagolt) élelmiszerek címkézése
Jóllehet, maga a bio gazdálkodás a legrégebbi mezőgazdasági termelési forma, napjainkban, az előretörő egészségtudatosság jegyében egyre népszerűbbé vált az ’ökológiai’ vagy ’bio’ élelmiszerek fogyasztása. De mik is azok az ökológiai/bio termékek?

Az akrilamid kristályos szerves vegyület, mely szagtalan szilárd anyag, vízben és számos szerves oldószerben is oldódik. Főbb ipari felhasználása a polimerek gyártása. Karcinogén, azaz rákkeltő és bőrirritáló hatását már az 1950-es években felismerték, emiatt a jelentős mennyiséget felhasználó üzemekre szigorú munkaegészségügyi előírások vonatkoznak.

Az élelmiszer pazarlás globális probléma, a Föld minden kontinensén létező jelenség, ugyanakkor okai eltérőek. A világ fejletlen és fejlődő országaiban az ellátási lánc korábbi szakaszaiban, mint például a termelés, gyártás, feldolgozás során keletkezik...

Az élelmiszerek címkéjén számos információ található, melyek egy része kötelező. A jelölési elemek feltüntetése a fogyasztók megfelelő tájékoztatásán túl a termék nyomonkövethetőségét és az élelmiszerbiztonságot is szolgálja. Gondoljunk például a tárolási utasításra egy fagyasztott vagy hűtött termék esetében, amelynek betartásával ...