
FINOMÉTER®
F2 típusok
F2
Elsősorban a zöldborsó érettségének,
állagának meghatározására szolgál.
A ma forgalomba kerülő Finométer F2 típusok végleges formájukat, felépítésüket a ’90-es években nyerték el, annak ellenére, hogy elsősorban külső megjelenésükben sokban hasonlítanak az előző évtizedekben gyártott műszereinkre is.
A magyar konzerv- és hűtőiparban 1965 óta rendszerszerűen alkalmazzák a termeltetés és a feldolgozás teljes vertikumában.


A szabadalmazott
Finométer®
roncsoló és mérőszerkezete többéves
kutató-fejlesztő munkával, – többszázezer
összehasonlító mérés alapján –
úgy lett kialakítva, hogy a „finométer fok(Fº)”
és a nemzetközi standard műszer,
a Martin féle „tenderométer fok (Tº)”
értékei között szoros matematikai
összefüggés van:
Tº= 3 x (Fº – 3)
A Finométer F2 mérési értékei
és a zöldborsó fiziko-kémiai állapotát
legjellemzőbben bizonyító AIS (Alcohol
Insoluble Solids in Canned Peas) módszer
mérési eredményei közötti regressziós
összefüggés:
r = 0,95-0,99

A Finométer F2 típusú műszerünk
rozsdamentes mérőpohárból és az ebbe
helyezett a mintát roncsolni képes, a végén
19 db rozsdamentes nyírótüskét tartalmazó
mérőhüvelyből, és az ezt működtető
hajtóműházzal, valamint hajtókarral
felszerelt hajtóműházat tartó háromlábú
állvány rendszerből áll.
A mérőhüvelybe a méréskor, ill. annak
előkészítésekor nagypontosságú, kalibrált
Fº-ra vagy Tº-ra skálázott a mért maximális
értéken maradó mérőórát illesztünk, majd
azt pedig recézett kúpos csavaranyával
jól rögzítjük, nullázzuk.
A mérőpohárba
töltött nyersanyag-mintát a mérőhüvely
hajtókarral, folyamatos,
megállás nélkül történő mozgatásával
a roncsolást végző nyíró-tüskékkel
a beállított pohár-fenék hézagig,
ütközésig lehajtjuk. A lehajtási idő minél
inkább közelítse a 6 másodpercet!

A roncsoláshoz
szükséges erőt a Hook-törvénynek,
a mérési tartománynak ebben
a lineáris összefüggést mutató
szakaszában – a megfelelő
elmozdulással – a mérőhüvelyen
felszerelt mérőóra kitérése mutatja.
A mért zsengeséget
(Fº vagy Tº) a megfelelően skálázott
mérőórán közvetlenül leolvashatjuk.

A mérés befejeztével
a mérő-roncsoló egységet a hajtókar
ellenkező irányú ütközésig való forgatásával
kihúzzuk a mérőpohárból és eltávolítjuk
a roncsolt mintát.
Tisztítás után ismét mérésre kész állapotba
hozzuk a műszert a szükséges nullázások
elvégzésével.

A készülék praktikus
felépítése miatt gyorsan üzembe
helyezhető, s ezután a mérések
gyorsan, könnyen, a műszer
felépítéséből eredő pontossággal
elvégezhetők.
Kiviteli alakja formatervezett, működtetése kézi úton történik, villamos energiát ez a típus nem igényel, tehát e termőföldeken és a feldolgozó üzemekben bárhol felállítható.
A műszer használaton kívül ütésbiztos búrájával bárhol tárolható és és könnyedén szállítható.


Finométer F2 típus műszaki adatai
Méret adatok (mm)
Ø 200 x 400 mm (tárolás alatt, búrában)
Tömeg PS védőbúrával (kg)
9,75
Mérési tartomány (Finométer fok)
(Finométer fok), azaz 1 osztás: 1 Fº
Mérési tartomány (Tenderométer fok)
(Tenderométer fok), azaz 1 osztás: 2 Tº
Pontosság zöldborsóra
± 2,5 Fº; illetve ± 7,5 Tº
Működtetés
Hajtókarral, folyamatosan történő kézi le ill. felhajtással, az alaphelyzetből ütközésig.
Ajánlott lehajtási (roncsolási) idő
6 másodperc
Referenciák
Az elmúlt évtizedekben műszereink a magyar piac mellett számos országba eljutottak, a jelentősebb külföldi felhasználók:
Oroszországi Föderáció, Lengyelország, Cseh Köztársaság, Szlovák Köztársaság, Románia, Szerbia, Egyesült Királyság, India, Kolumbia.
Garanciális feltételek
A gyártó a műszerre az átvételtől
számított 12 hónap garanciát vállal,
amely garanciát a K+F Konzervkutató Kft.
kalibráló laboratóriumában lehet
érvényesíteni.
Az F2 típusú műszereket rendeltetésszerű használat mellett célszerű évente ellenőrzés, kalibrálás, műszaki felülvizsgálatnak alávetni. A kalibrálást, illetve a műszaki ellenőrzést sajátgyártású célszerszámokkal, a nemzeti etalontól visszavezethető eszközökkel oldjuk meg. A kalibrálás után az eszközt plombáljuk és kalibrálási tanúsítványt állítunk ki. Az eszközeinket kétévenként a mérésügyi hatóságnak hitelesítésre, kalibrálásra bemutatjuk.