
Új, különösen virulens élelmiszer-baktériumot észleltek Kínában
A Listeria monocytogenes baktérium a Föld egyik legveszélyesebb élelmiszer-baktériuma, amely a lisztériózisban (A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak) szenvedő emberek mintegy 30 százalékának halálát okozza. Elsősorban húsok, halak és tenger gyümölcsei, de nyers tejtermékek, csomagolt saláták és más élelmiszerek révén is terjed.
E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezetben (csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebbek, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának.
Az orvostudományban a liszteriózis azért is az egyik legproblémásabb betegség, mert a súlyos tünetek gyakran csak két hónappal a fertőzés után jelentkeznek. A Listeria monocytogenes baktérium forrását ezért utólag nehéz azonosítani, ami a szennyezett élelmiszerek esetében szinte lehetetlenné teszi a visszahívást. Ezenkívül egyes Listeria-törzsek immunitást alakítottak ki az általános fertőtlenítőszerekkel szemben, ami az élelmiszercsírával való fertőzések további növekedéséhez vezetett.
Ennek a kórokozónak egy új, különösen virulens törzsét fedezték fel Kínában.
Egy nemzetközi tudóscsoport, köztük a Justus-Liebig-University Giessen, a Listeria egy eddig ismeretlen, még agresszívebb törzsét fedezte fel Kínában. Yuelan Yin, a Yangzhou Egyetem munkatársa szerint "ezek a baktériumok a faj eddig ismert legvirulensebb képviselői". A HSL-II nevű baktériumtörzset eddig csak kecskékben és juhokban fedezték fel, de valószínűsíthető, hogy az állati termékeken keresztül a jövőben az emberekre is átterjed.
Az újonnan felfedezett Listeria-törzs egyértelmű különbségeket mutat. Az idegen gének részleges másolásával különböző Listeria-fajok virulenciajellemzőit vette át. A tudósok szerint "ez az egyetlen ismert Listeria-törzs, amely egy másik Listeria-fajból származó génszakaszokat hordoz".
A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a kórokozó különösen hatékonyan telepszik meg a bél sejtjeiben. Szerencsére a Listeria új törzse jelenleg még kezelhető a szokásos gyógyszerekkel, csak a klindamicin nevű antibiotikummal szemben alakított ki már rezisztenciát.
Annak érdekében, hogy megakadályozzák az emberre való átterjedést, és ne növeljék az eddig csak kis területre korlátozódó továbbterjedést, a tudósok a jövőben még szigorúbb Listeria-felügyeletet sürgetnek. Trinad Chakraborty, a tanulmány társszerzője kifejti, hogy "mivel a liszteriózis élelmiszerből származó fertőzés, az ilyen erősen virulens törzsek azonosítására irányuló intézkedések rendkívül sürgősek".
Hozzáteszi, hogy "a patogén Listeria monocytogenes egy teljesen új formájának kimutatása Kínában nyomatékosítja, hogy nemzetközi együttműködésre van szükség nemcsak a multirezisztens baktériumok, hanem a világszerte előforduló, rendkívül virulens törzsek által jelentett új élelmiszerbiztonsági veszélyek gyors azonosítása érdekében is".
Források:
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol
Szólj hozzá Te is!
Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.